Somatic Experience

Wat is Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een methode voor het verwerken en helen van trauma met zowel aandacht voor het lichaam als de geest. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de neurobiologie en werkt met waar trauma in het zenuwstelsel zit. Dat betekent dat je je trauma niet steeds opnieuw hoeft te vertellen of her te beleven.  Somatic Experiencing heeft aandacht voor het waarnemen van lichamelijke sensaties zoals b.v. warmte, kou, spanning, ontspanning, tintelingen, kippenvel en veranderingen in de hartslag en de ademhaling. Door met de juiste begeleiding de lichamelijke sensaties te volgen, is het lichaam in staat het eigen zelf genezende vermogen te herstellen. Ook wordt er bewust gewerkt met hulpbronnen die jou helpen om je verwerkingsproces te ondersteunen.

Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen interne en externe hulpbronnen. Interne hulpbronnen kunnen zijn: nieuwsgierigheid, humor, gronding, je creativiteit en je denkvermogen. Bij externe hulpbronnen kun je denken aan de natuur, dieren, een mooie omgeving, kunst, fijne mensen om je heen en positieve ervaringen en herinneringen. Door steun en positieve gevoelens te ervaren wordt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning doorbroken en kan er weer een gevoel van vertrouwen en ontspanning in het lichaam ontstaan.

Door hele kleine stapjes te zetten, in en uit de spanning, heb je steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze ontlading ervaar je vaak een sterke afname van je stress symptomen.

Informatieve videofilm over Somatic Experiencing (SE) en de grondlegger ervan, Peter Levine:

https://www.youtube.com/watch?v=nmJDkzDMllc
Tijdsduur: 27 minuten. Het is een introductie over wat Somatic Experiencing is en over het genezen van trauma.