Somatic Experience

Wat is Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een methode voor het verwerken en genezen van trauma met zowel aandacht voor het lichaam als de geest. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de neurobiologie en werkt met de plaatsen waar trauma in het zenuwstelsel zit. Dat betekent dat je je trauma niet steeds opnieuw hoeft te vertellen of te herbeleven.  Somatic Experiencing heeft aandacht voor het waarnemen van lichamelijke sensaties zoals b.v. warmte, kou, spanning, ontspanning, tintelingen, kippenvel en veranderingen in de hartslag en de ademhaling. Door met de juiste begeleiding de lichamelijke sensaties te volgen, is het lichaam in staat het eigen zelfgenezende vermogen te herstellen. Ook wordt er bewust gewerkt met hulpbronnen die jou helpen bij de ondersteuning van je verwerkingsproces. Waardoor het hanteerbaar en gemakkelijker is.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen interne en externe hulpbronnen. Interne hulpbronnen kunnen zijn: nieuwsgierigheid, humor, gronding, je creativiteit en je denkvermogen. Bij externe hulpbronnen kun je denken aan de natuur, dieren, een mooie omgeving, kunst, fijne mensen om je heen en positieve ervaringen en herinneringen. Door steun en positieve gevoelens te ervaren, wordt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning doorbroken en ontstaat er weer een gevoel van vertrouwen en ontspanning in het lichaam.

Door heel kleine stapjes in en uit de spanning te zeten, heb je steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze ontlading ervaar je vaak een sterke vermindering van je triggers en stress symptomen.

Informatieve videofilm over Somatic Experiencing (SE) en de grondlegger ervan, Peter Levine:

https://www.youtube.com/watch?v=nmJDkzDMllc
Tijdsduur: 27 minuten. Het is een introductie over wat Somatic Experiencing is en over het genezen van trauma.